Vintercykla i södra Sverige

I södra Sverige finns oändliga alternativ för mountainbikers på alla nivåer! Skogar, fält, naturreservat, stränder och andra friluftsområden har allt för att ge nybörjare såväl som erfarna bikers en utmaning!

I dessa delar av landet må det kanske inte komma lika mycket snö på vintern som det gör längre norrut. I söder är temperaturen kanske högre enligt termometern, men på grund av de starka vindar och regnbyar som regionen utsätts för kan det ändå kännas som att det är tio grader kallare än vad det egentligen är. Till skillnad från norrut, där du klär dig för snö, is och kyla inför din cykeltur, spelar andra faktorer alltså in längre söderut. Här bör du istället, investera i vind-och vattenavvisande kläder om du ska ge dig ut och cykla!

”Det finns inget dåligt väder, det finns bara dåliga kläder”, går ett gammalt ordspråk, och det gäller också under cykling, vart du än befinner dig i Sverige!

Regn

Även om man aldrig har cyklat mountainbike så har man säkerligen någon gång upplevt en cykeltur i ösregn, och kan intyga att regn – oavsett om det är ett milt sommarregn eller ett vinande vinterregn som sticker som istappar i ansiktet – inte direkt underlättar cyklingen.

För att undvika denna jobbiga överraskning är det därför bra att iallafall vara beredd på regnskurar när du ska ut och cykla. Vill du inte ha regnjacka på dig från början, så kan du antingen packa ner en i din ryggsäck eller köpa en som kan vikas ihop till fickstorlek.

De flesta sport- och cykelaffärer säljer ett brett urval av regnkläder, men i vanliga sportaffärer är dessa ofta ganska stora och fladdriga. Och medan det är bra att ha byxor med ordentlig plats för knäna så skapar allt överflödigt material ett onödigt luftmotstånd för motionscyklare. Då kan du antingen binda ihop ärmar och byxben med remmar eller snören, eller så finns det regn-och vindtåliga kläder anpassade för cykling – tajtare kläder i lätta material som är helt eller delvis vatten- och vindtäta, och där du ändå får plats med några lager kläder under.

För att hålla dig varm och torr kan vi också rekommendera att investera i handskar samt skoskydd i nylon eller gummiliknande material som håller händer och fötter torra.

Vind

På sydligare breddgrader kan det lätt kännas kallare än norrut, och kallare än vad det egentligen är på grund av vindar och regn, och cykelns hastighet får en cykelrunda att kännas kallare än vad till exempel en löprunda eller promenad gör.

Precis som i regn bör du vid blåst därför satsa på att klä dig i ett underställ liknande de som används för skidor, följt av några lager av kläder i funktionella material. Då kan du ta av och på lager beroende på vädret, samt håller dig lättare varm. Kläder med olika typer av membran (Gore-Tex, Windstopper) är också bra att köpa då de håller vinden ute och samtidigt släpper ut överskottsvärme så att du svettas mindre.

Mot både regn och vind tipsar vi även om att du köper ett par cykelglasögon om du ska cykla i skogen för att hålla vatten, vind och grus ur ögonen.