Därför ska du cykla på vintern

Det finns egentligen bara fördelar med att byta ut bilen mot cykeln året runt. Många kommuner och arbetsplatser runt om i landet uppmuntrar människor till att börja cykla mer och på flertalet ställen erbjuds man gratissaker som till exempel cykelhjälm, reflexer och dubbdäck om man cyklar till och från arbetet på vintern.

Genom att cykelpendla till jobbet slipper man gå till gymmet efter att man kommit hem och på detta sätt spar man alltså tid samtidigt som man får sin vardagsmotion. Dessutom går det många gånger snabbare att ta sig till arbetet på cykel än med bil. Man slipper stå och vänta på försenade bussar, fastna i bilköer eller leta efter parkeringsplats. Man tar sig helt enkelt från dörr till dörr på ett snabbt och smidigt sätt och när man kommer fram har man hunnit vakna till liv av all frisk luft.

Förutom tid spar man självklart också mycket pengar. Inköpspriset är ju det första man tänker på och där är det ju en enorm skillnad på att köpa bil jämfört med cykel. Utöver inköpspriset spar man stora summor på att slippa betala bensin, parkering, vägskatt, försäkring, reparationer och underhåll. Om man använder cykelpendlingen som träning slipper man ju dessutom kostnaden för ett gymkort.

Att cykla ur ett miljöperspektiv

Att cykla är sannerligen det mest miljövänliga sättet man kan transportera sig på. Den enda energi som förbrukas är människans egen energi, för att inte tala om att man inte släpper ut några luftföroreningar. Inom tätorter är ju transportmedelsfrågan ständigt aktuell, då det är där koldioxidutsläppen är värst.

Att använda bilen kortare sträckor, som till exempel till och från arbetet, släpper ut stora mängder avgaser som i sin tur bidrar till växthuseffekten. Koldioxidutsläppen blir hela 35 procent större de första fem kilometerna eftersom motorn inte hinner bli varm. På vintern tar det dessutom ännu längre tid för motorn att värmas upp. Därför är det superbra om så många som möjligt kan byta ut sin bil mot en cykel istället, helst året runt. Det blir dessutom mycket mindre slitage på vägarna ju färre människor som använder bil. Miljövinsterna blir med andra ord stora.

Bättre folkhälsa

Förutom att man blir stark i kroppen och får bättre kondition finns det många andra positiva effekter som cykling har på kroppen. Hjärtat och lungorna är de inre organ som tränas mest. Det som är så bra med att använda cykelpendling om träningssätt är att det passar även den oerfarne. Man kan själv välja tempo och öka i den takt som känns bra. Med tanke på att cykeln bär upp människokroppen så belastas inte annars utsatta delar såsom knän och andra leder. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) motverkar en cykeltur om dagen både diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Forskningen visar att risken för att få hjärtinfarkt halveras om man cykelpendlar till och från arbetet.

I dagens samhälle har många stillasittande jobb och på fritiden sitter många framför datorn, surfplattan och tv:n. Därför är det extra viktigt att få in vardagsmotionen på ett bra sätt så att vi slipper livsstilsrelaterade sjukdomar såsom fetma och hjärtsjukdomar. WHO uppskattar att sjukdomar som kan relateras till människors fysiska inaktivitet kostar staten cirka 7 000 miljoner kronor per år. Det finns med andra ord en stor mängd fördelar med att cykla året runt; bättre hälsa och mindre sjukdomar, mer fritid och pengar över till annat samt bättre miljö. Och glöm inte bort – det är roligt att cykla!