Cykla mountainbike på vintern

Trots att vi här i (framförallt norra) Sverige är vana vid långvarig vinterkyla och snö och is på vägarna, så är det många inbitna mountainbikers som ändå väljer att ställa in cykeln i garaget under vintermånaderna. Kanske har man testat någon gång men trillat eller insett att det inte funkar för att man inte kan köra lika snabbt som man kanske annars är van vid. Eller så vill man bara inte ge sig ut i kylan i onödan.

Detta är synd, då man just under vintermånaderna kan få uppleva en helt annan typ av cykelträning. På hemsidan aktivtraning.se rekommenderar en skribent att man ska passa på att ”leka på två hjul” när snön och kylan kommer, och att inte ta det alltför seriöst.

Och- oavsett hur förhållandena för väder, vind och underlag ser ut precis där du befinner dig så finns det, utöver motionen- flera fördelar att hitta med att faktiskt ta sig ut och cykla när det blir lite kallare.

Vackra vinterlandskap!

När sommaren börjar övergå i höst och vinter blir träden först vackert höstfärgade i nyanser av rött, orange, gult och brunt, och under denna period blir även marken mjuk och fin att cykla på. Men även övergången mellan höst och vinter kan ha sina fördelar. Till exempel så får man som cyklist bättre sikt och kontroll i skogen då trädens löv faller av, och man kan kanske köra lite snabbare om snön inte har hunnit komma. När kylan börjar komma på riktigt är det dessutom ofta färre människor ute och går i skogar och motionsspår, vilket också underlättar.

Om och när snön äntligen kommer finns även fördelen att du får en väldigt vacker utsikt att njuta av under din runda – snötäckta fält, träd och skogar i kombination med din favoritmusik i lurarna, och du har den perfekta feel-good-träningen!

…och vinterutrustning för att klara dem

Cyklar och däck, såväl som kläder och annan utrustning du kan tänkas behöva för din cykling, finns idag både i specialiserade cykelbutiker och hos de stora sportvaruhusen.

Inför just vintercykling bör du, beroende på underlag och väder, ha hjul som klarar av underlaget – här finns både dubbade däck och däck med grövre mönster att välja mellan.

Experterna rekommenderar också att du på vintern smörjer in kedjan med olja som tål minusgrader, och även oljar in cykelns andra mer känsliga delar för att undvika att de förstörs av lera, is och grus.

Vad gäller kläder anser de flesta att det viktigaste är att hålla sig varm. Funktionella kläder som håller vind, vatten och kyla ute är att rekommendera, och utöver varm jacka och byxor är det på vintern värt att investera i bra och varma handskar, skoskydd samt en tunn men varm mössa som får plats under hjälmen. Har du underställ från skidåkning är ett bra tips att använda dessa för att hålla värmen.

Flera sport-och cykelbutiker säljer regn- och vinterkläder specialanpassade för cykling, och här rekommenderar vi att du själv frågar och testar dig fram hos till exempel Sportson, XXL, Bikester, Cykelgear med flera, eller någon av Stadium, Intersport eller Team Sportia.