Cykel och vinter i Norra Sverige

I norra Sverige är vintrarna kallare, mörkare och längre, och snö och is ligger ibland kvar långt in på året. Många kanske skräms från att cykla på grund av detta, och den skaderisk det medför. Men självklart kan man även ge sig ut och cykla i vintermiljö, och här ska vi dela med oss av saker att tänka på om detta är något just du är sugen på!

Utrustning

Norra Sveriges kyla, snö och is ställer andra krav på cykel, förare och däck än det varmare klimatet och mjukare underlaget i söder. Tar du ut cykeln direkt i kyla från att ha stått inomhus, bör du till exempel låta cykeln kylas ner då den lätt förstörs om kör igång för snabbt inpå.

Flera experter rekommenderar också att du smörjer in kedjan och cykelns mer känsliga delar med olja eller vax som tål minusgrader. Detta är framförallt för att hindra att cykeln på lång sikt förstörs av sand, grus eller is. Var också noga med att rengöra din cykel efter varje runda, även detta hjälper den att hålla sig i god funktion längre.

Vad gäller däck som passar för vinterunderlag så är det bäst att investera i dubbdäck eller däck med grövre mönster, beroende på vilken cykel du har och vilket underlag du tänker köra på. Dessa finns att köpa i flera sportaffärer samt självklart hos cykelbutikerna själva, och här kan du fråga och prova dig fram till just din favorit i butiker och på nätet!

Klädsel

Även i Norrlands kyla är det bäst att följa lagerprincipen – det vill säga att du håller dig varm genom lager av funktionella kläder över ett bra underställ och under en vindtät cykeljacka. Dessa finns självklart i många olika varianter, men för just vintercykling bör du satsa på en något varmare, vindtät jacka. Undvik bomullsmaterial närmast kroppen, då det får dig att svettas mer.

För att hålla händer, huvud och fötter varma och torra så finns det handskar, skoskydd och mössor i olika varianter, allt beroende på din personliga stil! Satsa på en mössa som är varm och i rätt storlek, men glöm inte att den ska vara tunn nog att få plats under din hjälm!

Och glöm inte hjälmen, den räddar särskilt många liv vintertid!!

Övriga tips och råd

Något som gäller under alla årstider, men kanske särskilt under vintern då naturen förändras så mycket, är att du bör lära känna området där du planerar att cykla. Motions-, promenad- och skidspår är bra att använda, och på vintern är där ofta färre människor ute.

Hur är sikten, allmänt och i kurvor? Backar och liknande som kan bli jobbigare att ta sig över i is och snö? Hur är marken? Tidningen Aktiv Träning rekommenderar på sin hemsida att du cyklar precis när det blir kyligare (omkring 2-3 minusgrader) efter ett antal mildare dagar.

Det finns ett stort antal sport- och cykelvaruhus du kan vända dig till för tips och råd angående vintercykling, utrustning och däck, och vi har listat några av dem här!

  • Sportson Intersport Biltema
  • Cykelhuset Team Sportia
  • Bikester XXL
  • Cykloteket Stadium
  • Cykelringen Jula